Een beetje geschiedenis
Eeuwenlang waren de Sami nomaden die vooral leefden van de visvangst, de jacht en het hoeden van rendierkuddes. Sàpmi, waar de inheemse bevolking leeft, is de regio die zich uitstrekt over Noord-Scandinavië en Noordwest-Rusland. Vanaf de 20ste eeuw gingen ze zich echter meer en meer vestigen. In tegenstelling tot veel andere inheemse volkeren zijn de Sami goed geïntegreerd in de samenleving, terwijl ze toch hun eigen erfgoed en cultuur konden bewaren.

Nomaden
Als nomaden woonden de Sami in tenten, die zij “lavvu” of “tältkåta” noemen. Deze kegelvormige tipis bestaan uit rechte houten palen die bovenaan tegen elkaar leunen en waarrond een lederen doek is gewikkeld. Bovenaan heeft de tent een rookopening en dankzij een tweede loshangend doek kan de tent volledig windvrij afgesloten worden.

Nordic tipis
Onze Nordic tipis zijn geïnspireerd op de tenten van de Sami. Omdat de termen “lavvu” en “tältkåta” onbekend zijn in de rest van de wereld, leek het ons een logische keuze te opteren voor de internationaal gekende naam “tipi”. Maar de ene tipi is de andere niet. Zo heb je bijvoorbeeld ook een Noord-Amerikaans model dat verschilt van het Scandinavische omdat het geen loshangend doek heeft dat de wind tegenhoudt. Daarom hebben we “Nordic” aan onze naam toegevoegd.
Nordic tipis, meer dan zomaar een tipi.

Meer leven over het huidige dagelijkse leven van Sami? Lees hier .